Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εμπορική αισιοδοξία στηρίζει τις ευρωαγορές

Στο προσκήνιο οι εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, μετά τη διαφαινόμενη πρόοδο. «Θα γνωρίζουμε τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες» αν η συμφωνία μπορεί να κλείσει, δηλώνει ο Τραμπ. Ανοδικά η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο.

Η εμπορική αισιοδοξία στηρίζει τις ευρωαγορές

Στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας επικεντρώνεται η αγορά την Παρασκευή, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα υπάρχει σημαντική πρόοδος. Τα κέρδη συγκρατούν οι ανησυχίες για την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,1%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κινείται υψηλότερα κατά 0,19%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ σε θετικό έδαφος (+0,1%) και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης (+0,2%).

Την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «θα γνωρίζουμε τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες» αν η συμφωνία μπορεί να κλείσει.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κίνας δήλωσε από την πλευρά του ότι «ένα νέο κονσένσους» έχει επιτευχθεί και από τις δύο πλευρές όσον αφορά το κείμενο της συμφωνίας, όπως μεταδίδει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, τα νέα που έρχονται από τη Γερμανία είναι ευχάριστα. Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Φεβρουάριο με στήριξη από τις κατασκευές και την παραγωγή κεφαλαιακών αγαθών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,5%, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Στο εταιρικό μέτωπο, δικαστήριο του Τόκιο ενέκρινε την Παρασκευή αίτημα εισαγγελέων να κρατηθεί ο Κάρλος Γκοσν για 10 ημέρες έτσι ώστε να γίνει περαιτέρω ανάκριση, μια κίνηση για την οποία ο δικηγόρος του πρώην προέδρου της  Nissan, δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο ενημέρωσε ότι έχει εγκρίνει το αίτημα των εισαγγελέων να κρατήσουν τον Γκοσν μέχρι τις 14 Απριλίου. Η απόφαση αναμενόταν, μετά την σύλληψη του για τέταρτη φορά στο διαμέρισμα του Τόκιο την Πέμπτη.

Ο δικηγόρος του, Junichiro Hironaka, σημείωσε στους δημοσιογράφους ότι η νομική ομάδα υπεράσπισής του θα ασκήσει έφεση κατά της κράτησης.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, να περικόψει τις προβλέψεις για τη φετινή ανάπτυξη και να αυξήσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό ετοιμάζεται ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους με γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.

H οικονομία θα επεκταθεί με ρυθμό μόλις 0,1% φέτος, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο, που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό στις 10 Απριλίου, από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ιταλίας είναι «λεπτή» και χρειάζεται να παρακολουθείται στενά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v