Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Άνοδο άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Στο επίκεντρο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας.Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά από δημοσίευμα ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο έκλεισαν το 90% της εμπορικής συμφωνίας τους αν και παραμένει ανοιχτό το πιο δύσκολο κομμάτι.

«Μπαίνουμε στο τελικό στάδιο», σημείωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τις διεθνείς υποθέσεις στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ. «Το 90% της συμφωνίας έχει κλείσει, αλλά αυτό το τελευταίο 10% είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θα χρειαστούν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές», είπε.

Στο μεταξύ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε αποδεχτή την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για μία συνάντηση στην οποία θα αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι απομένουν λίγες ημέρες για να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit, λέγοντας πως η 12η Απριλίου είναι η τελική διορία.  Δεν μπορεί να υπάρξει σύντομη παράταση μετά την ημερομηνία αυτή, τόνισε.

Επιπλέον, σε λήθαργο παρέμεινε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι η καθοδική πορεία της μεταποίησης σταδιακά επηρεάζει τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος τελικός ΡΜΙ της IHS Markit, που θεωρείται καλή μέτρηση της γενικότερης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 51,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 51,9 τον Φεβρουάριο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν υψηλότερος από την αρχική εκτίμηση των 51,3 μονάδων, αλλά κοντά στο όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,01% στις 389 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,37% στις 7.418 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,7% στις 11.954 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,84% στις 5.468 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 9.487 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη 1,08% στις 21.755 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,6% στα 62,24 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.294 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1195 από 1,1215 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v