Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έριξε τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενισχύεται το ευρώ. Πάνω από τα 1.300 δολ. εδραιώνεται ο χρυσός. Πτώση για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά την πιθανή επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση --εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως τα γαλακτοκομικά-- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Μεταξύ άλλων, ο προκαταρκτικός κατάλογος περιλαμβάνει προϊόντα προέλευσης ΕΕ στα οποία ίσως επιβληθούν επιπλέον δασμοί εξαιτίας των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στην Airbus που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) διαπίστωσε ότι έχουν «αρνητικές επιπτώσεις» στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι υπηρεσίες του USTR στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Την ίδια ώρα η Ε.Ε. εξετάζει να προχωρήσει σε αντίποινα, όσον αφορά τις ενισχύσεις προς τη Boeing.

Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στο μεταξύ, χωρίς δηλώσεις στον Τύπο ολοκληρώθηκε έπειτα από μιάμιση ώρα η συνάντηση της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με την βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση με συμφωνία παραμένει ο στόχος μας, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ομαλή έξοδος δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για συνομιλίες όσον αφορά τη νέα συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019 έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,47% στις 385 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,35% στις 7.425 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 11.850 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 5.436 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,32% στις 9.407 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,46% στις 21.671 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 63,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.309 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1280 από 1,1265 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v