Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ ρίχνει τις ευρωαγορές

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας $11 δισ. ανακοίνωσε ο Τραμπ μέσω Twitter. Στο επίκεντρο τα εταιρικά στοιχεία, καθώς μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δημοσιεύουν κέρδη αυτή την εβδομάδα. Σε Γαλλία και Γερμανία η Τερέζα Μέι σήμερα. Ψαλίδι σε 1.600 θέσεις από τη SocGen.

Η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-ΕΕ ρίχνει τις ευρωαγορές

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισ. δολαρίων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 0,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC κατά 0,2%. Αρνητικά κινείται και ο ευρωπαϊκός Νότος, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να διολισθαίνει ελαφρώς και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο να χάνει 0,2%.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σημειώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας $11 δισ.! Η ΕΕ έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», αναφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσίευσή του στο Twitter.

 

Οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα χθες έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση -εκτείνεται από τα μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους έως τα γαλακτοκομικά- στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Να προχωρήσει σε αντίποινα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά τις ενισχύσεις προς τη Boeing. Πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters σημείωσε ότι το επίπεδο των προτεινόμενων αμερικανικών μέτρων είναι «υπερβολικό», προσθέτοντας ότι το ποσό των αντιποίνων μπορεί να καθοριστεί μόνο από τη διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Γαλλία και τη Γερμανία σήμερα, μόλις τέσσερις ημέρες πριν την προγραμματισμένη έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Τετάρτη η Τερέζα Μέι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα τεθεί σε ψηφοφορία η περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Societe Generale περικόπτει 1.600 θέσεις παγκοσμίως, κυρίως στη βασική επενδυτική μονάδα της, αφότου τα χαμηλότερα έσοδα από το trading ανάγκασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο Frederic Oudea να εντείνει τις προσπάθειες για να βελτιώσει την επίδοση του τμήματος.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, οι περικοπές αφορούν περίπου 1.200 θέσεις στο τμήμα της παγκόσμιας τραπεζικής και επενδυτικών λύσεων, που αντιπροσωπεύει τις δραστηριότητες trading, ενώ συνολικά 752 θέσεις θα κοπούν στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική ένωση εργαζομένων της SocGen στο διαδίκτυο.

H Google πήρε την πρώτη άδεια στον κόσμο για delivery με drone. Η εταιρεία ξεκινά στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα τη λειτουργία της πρώτης στον κόσμο εμπορικής υπηρεσίας αερομεταφοράς για καταναλωτές μέσω μη επανδρωμένων drones. Η υπηρεσία με την ονομασία Project Wing θα μεταφέρει από αέρος τρόφιμα, ποτά, φάρμακα και άλλα εμπορεύματα απευθείας στα σπίτια των καταναλωτών.

Η σχετική έγκριση δόθηκε από την αυστραλιανή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας CASA, μετά από δοκιμές διάρκειας 18 μηνών, στη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξε κανένα ατύχημα. Ήδη 12 τοπικές επιχειρήσεις έχουν υπογράψει συμφωνία να διανέμουν τα προϊόντα στους πελάτες τους, από παγωτά, σοκολάτες και καφέδες έως ψωμί και εξοπλισμό γκολφ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v