Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακή πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Μαδρίτη. Άνοδος στις αγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Με μικτές διαθέσεις κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

«Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, αλλά οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών συνεχίζουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook», προειδοποίησε την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη και έναν χρόνο δίνοντας στην Τερέζα Μέι ένα επιπλέον πολιτικό «χτύπημα».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το αίτημα της Βρετανίδας Πρωθυπουργού για σύντομη καθυστέρηση, λέγοντας ότι θα δημιουργούσε «μία σειρά σύντομων παρατάσεων και έκτακτων Συνόδων, προκαλώντας νέες διορίες».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα οριστικοποιήσουν τη διάρκεια της καθυστέρησης του Brexit στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα.
Επιπλέον, αναπάντεχο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε η βρετανική οικονομία τον Φεβρουάριο, με βοήθεια από τη μεταποίηση και το στοκάρισμα αποθεμάτων λόγω Brexit, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η ανάπτυξη έτρεξε με 0,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να παραμείνει στάσιμη.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή σε δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες αυξήθηκε αναπάντεχα τον Φεβρουάριο, δίνοντας κάποιες θετικές ενδείξεις για την οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η παραγωγή στη Γαλλία μπορεί να επιβραδύνθηκε τον συγκεκριμένο μήνα αλλά κινήθηκε υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών και έτρεξε με ρυθμό 0,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Και τα στοιχεία από την Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τη βιομηχανική παραγωγή να ενισχύεται κατά 0,8% τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 0,8%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,26% στις 386 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε πτώση 0,05% στις 7.421 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,47% στις 11.905 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 5.449 μονάδες.

Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση μόλις 0,01% στις 9.406 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο παρέμεινε αμετάβλητος στις 21.671 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,5% στα 64,28 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.312 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1265 από 1,1262 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v