Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Brexit

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-ΕΕ μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για επιβολή δασμών στο μπλοκ, η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, η νέα υποβάθμιση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, αλλά και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων.

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΕΚΤ και Brexit

Ηπιες θετικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη με το ενδιαφέρον στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει μικρή θετική κίνηση (+0,06%), στο Παρίσι ο CAC υψηλότερα κατά 0,16%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κερδίζει 0,3%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο 0,1%.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι διεθνείς εμπορικές εξελίξεις, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ εμπλέκονται σε νέα διαμάχη, με αφορμή τη βιομηχανία αεροσκαφών και τις ενισχύσεις προς αυτή.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου σημειώνει ότι οι ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Airbus έχουν επηρεάσει αρνητικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που τώρα θα επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ αξίας $11 δισ.! Η ΕΕ έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου για πολλά χρόνια. Σύντομα θα σταματήσει!», ανέφερε σε δημοσίευσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Twitter.

Την ίδια ώρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης μείωσε την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed.

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019 έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020 ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Στο μέτωπο του Brexit, oι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να δεσμευτεί ότι θα επιδείξει «ειλικρινή συνεργασία» και δεν θα διαταράξει τη λειτουργία των θεσμών της Ε.Ε. με αντάλλαγμα μια μακρά παράταση των διαπραγματεύσεων του Brexit, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχουν δει οι Financial Times.

To προσχέδιο του ανακοινωθέντος δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία για την παράταση του Brexit, η οποία θα πρέπει να οριστοκοποιηθεί από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες σε συνέδριο στις Βρυξέλλες σήμερα.

Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v