Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στις 51,3 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος ΡΜΙ τον Απρίλιο -παραμένει σε συρρίκνωση η μεταποίηση σε Γερμανία και Γαλλία. Καλύτερη από την αναμενόμενη υποκείμενη αύξηση πωλήσεων το Q1 για τη Unilever. Η ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων θα ξεπεράσει το 3% φέτος, σημειώνει η Nestlé.

Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στην επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης στρέφουν το βλέμμα τους οι επενδυτές στο trading της Πέμπτης. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,16%, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 0,4%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,1%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,3%.

Με «χλιαρό» ρυθμό ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς παρατηρείται αναπάντεχη επιβράδυνση ξανά.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ, που θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, από την τελική ανάγνωση ύψους 51,6 του Μαρτίου. Η μέση πρόβλεψη του πρακτορείου Reuters έκανε λόγο για άνοδο στις 51,8 μονάδες.

Ο μεταποιητικός τομέας στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, τη γερμανική και τη γαλλική, συνέχισε να συρρικνώνεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας IHS Markit.

Ο σύνθετος ΡΜΙ μεταποίησης στη Γερμανία αυξήθηκε ελαφρώς στις 44,5 μονάδες από 44,1 προηγουμένως, αλλά ήταν χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις δημοσκόπησης του Reuters, που έκανε λόγο για αύξηση στις 45 μονάδες. Ο δείκτης της γαλλικής μεταποίησης διολίσθησε στις 49,6 μονάδες από 49,7, παρά την προσδοκία για άνοδο στις 50 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων Unilever ανακοίνωσε καλύτερη από την αναμενόμενη υποκείμενη αύξηση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με στήριξη από τις υψηλότερες τιμές και τον όγκο των πωλήσεων, αλλά και τη δύναμή της σε αναδυόμενες αγορές.

Η κατασκευάστρια επιχείρηση του σαπουνιού Dove και των παγωτών Ben & Jerry’s διατηρεί το outlook για τη χρονιά, αναμένοντας υποκείμενη αύξηση πωλήσεων στο εύρος του 3 με 5%.

Η εταιρεία με είδη διατροφής Nestlé επιβεβαίωσε ότι αναμένει πως η ανάπτυξη των οργανικών πωλήσεων θα ξεπεράσει το 3% φέτος. Η δυναμική που εμφάνισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα βοήθησε να έχει καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση πωλήσεων τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η διάθεση των καταναλωτών για φρέσκα προϊόντα και όχι τυποποιημένα έχει δώσει πλήγμα στις πωλήσεις, μία τάση που η Nestle και άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επικεντρώνοντας σε κατηγορίες όπως τα βρεφικά είδη και ο καφές, αλλά και σε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με υποτονικές τις συναλλαγές και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών εν όψει των αργιών της Μεγάλης Παρασκευής και της Δευτέρας του Πάσχα των Καθολικών.

Χθες ανακοινώθηκαν θετικά οικονομικά στοιχεία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα, ενώ νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας, η οποία συρρικνώθηκε με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό από το αναμενόμενο. 

Οριακές απώλειες χθες στη Wall Street, η οποία κινήθηκε στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων, της Beige Book και των macro της Κίνας. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,01% ή 3 μονάδες στις 26.449, ο S&P σημείωσε πτώση 0,23% στις 2.900 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 7.996 μονάδες.

Με βραχυπρόθεσμο δανεισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων ενισχύει τα συναλλαγματικά αποθέματά της η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας τους φόβους αναλυτών και επενδυτών ότι η χώρα υπερεκτιμά την ικανότητά της να αμυνθεί σε μία νέα κρίση της τουρκικής λίρας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times και σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καθαρά ξένα αποθεματικά που είχε η κεντρική τράπεζα στις αρχές Απριλίου ήταν 28,1 δισ. δολάρια,  ένα ποσό που οι επενδυτές πίστευαν ήδη ότι είναι ανεπαρκές λόγω της έντονης ανάγκης της Τουρκίας για δολάρια ώστε να καλύψει το χρέος και το εξωτερικό εμπόριο. 

Οι υπολογισμοί ωστόσο των FT δείχνουν ότι αυτό το μέγεθος ενισχύθηκε από την ασυνήθιστη αύξηση της χρήσης βραχυπρόθεσμων δανείων, ή swap, από τις 25 Μαρτίου. Εξαιρουμένων αυτών των swaps, το σύνολο είναι λιγότερο από $16 δισ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v