Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Το προσωρινό ανοδικό γύρισμα στη Wall Street περιόρισε τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. "Βουτιά" 39% για τη μετοχή της Thomas Cook. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας μετά το προεδρικό διάταγμα Τραμπ που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της κινεζικής Huawei.

Πίσω στην Ευρώπη, υποχώρησε η παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα της ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Η κατασκευαστική παραγωγή στις 19 χώρες του ευρώ κινήθηκε αρνητικά κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ ενισχύθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η EasyJet ανακοίνωσε προ φόρου ζημιές £272 εκατ. στο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους απέδωσε την επιβάρυνση στην αβεβαιότητα του Brexit, καθώς και στην παρουσία drones στο αεροδρόμιο Gatwick.

Η ζημία είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από τα £68 εκατ. που είχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά σε ευθυγράμμιση με την προειδοποίηση της εταιρείας, πριν από έξι εβδομάδες.

Στο μεταξύ, οι μετοχές του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook "βούλιαξαν" 39% στο trading της Παρασκευής, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη Citi σε «sell» και την περικοπή της τιμής-στόχου της μετοχής στο μηδέν (!), την ώρα που η εταιρεία προχώρησε μόλις χθες σε νέα προειδοποίηση για τα κέρδη.

Στη Μεγάλη Βρετανία, στην ενδοκομματική παράταξη του Εργατικού κόμματος, που επιζητά και στηρίζει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, απέδωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών που είχε επί έξι εβδομάδες η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την εξεύρεση συναίνεσης στον τρόπο αποχώρησης από την ΕΕ, και οι οποίες τερματίστηκαν σήμερα με την αποχώρηση του Εργατικού κόμματος.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,36% στις 381 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,07% στις 7.348 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 12.238 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 5.438 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,39% στις 9.304 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,38% στις 21.151 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται οριακά 0,1% στα 62,90 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,8% στα 1.276 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1161 από 1,1178 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v