Δείτε εδώ την αποκλειστική μας συνεργασία

Η εμπορική διαμάχη ρίχνει τις ευρωαγορές

Κατρακύλα 29% για τη μετοχή της Thomas Cook, μετά την υποβάθμιση της Citi. Τη λήξη των άκαρπων συνομιλιών με τη Μέι για το Brexit κήρυξε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η εμπορική διαμάχη ρίχνει τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή. Οι εμπορικοί φόβοι ενισχύονται, εν μέσω αμερικανικού μπλοκ στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Huawei και προκλητικών τόνων από την κινεζική πλευρά, την ώρα που καταρρέει η βρετανική τουριστική εταιρεία Thomas Cook και ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία κηρύσσει λήξη διαπραγματεύσεων με τη Μέι για το «διαζύγιο» από την ΕΕ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,7%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,7%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο χάνει 0,6%.

Οι μετοχές του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook κάνουν βουτιά 29% στο trading της Παρασκευής, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη Citi σε «sell» και την περικοπή της τιμής-στόχου της μετοχής στο μηδέν (!), την ώρα που η εταιρεία προχώρησε μόλις χθες σε νέα προειδοποίηση για τα κέρδη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι μετοχές της πιο παλιάς τουριστικής επιχείρησης έφτασαν τις £12,1 –σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Ιούλιο του 2012, ενώ είναι σε πορεία για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Νοέμβριο του 2011.

Τον τερματισμό των συνομιλιών με το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, την Παρασκευή.

Oπως μεταδίδει το Reuters, σε επιστολή του προς την Πρωθυπουργό αναφέρει ότι «οι συνομιλίες μεταξύ μας για εύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν φτάσει μέχρι εκεί που μπορούν».

Καταλήγει τονίζοντας ότι «χωρίς σημαντικές αλλαγές, θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στη συμφωνία της κυβέρνησης, καθώς δεν πιστεύουμε ότι προστατεύει τις θέσεις εργασίας, το βιοτικό επίπεδο και τον τομέα μεταποίησης στη Βρετανία».

Στο προσκήνιο και οι εμπορικές διαμάχες. Μετά το εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο μπαίνει φρένο σε τεχνολογικές εταιρείας που αποτελούν εθνική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας υποστήριξε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα κάνει την Κίνα πιο ισχυρή.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κινήθηκαν χαμηλότερα τον Απρίλιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τις ταξινομήσεις να υποχωρούν κατά 0,4%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v