Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από χαμηλό 2,5 μηνών ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Προβληματίζουν οι εξελίξεις σε εμπόριο και Ιταλία. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ. Πιέσεις για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές αν και παραμένει στο προσκήνιο η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τζανγκ Χανχούι, ανεβάζοντας τους τόνους με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η εσκεμμένη πρόκληση εμπορικών διενέξεων αποτελεί «γυμνή οικονομική τρομοκρατία».

«Το να προκαλούνται με αυτόν τον τρόπο, εσκεμμένα, εμπορικές διενέξεις, είναι γυμνή οικονομική τρομοκρατία, οικονομικός σοβινισμός, οικονομικός εκφοβισμός», στηλίτευσε ο διπλωμάτης.

Οι εθνικές εκλογές ίσως να μη λύσουν το αδιέξοδο του Brexit, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι θέλει το κοινοβούλιο να μπορεί να λύσει το ζήτημα, υπό τον διάδοχο της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σημείωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC: «Δεν είμαι σίγουρος ότι οι γενικές εκλογές μπορούν να επιλύσουν το ζήτημα, για τον απλό λόγο ότι και τα βασικά πολιτικά κόμματα είναι διαιρεμένα όσον αφορά το θέμα».

Στο μεταξύ, σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 22 ή 29 Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να κληθούν οι Ιταλοί, καθώς ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επιθυμεί να είναι σίγουρος ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα έχει αρκετό χρόνο για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020. Οπότε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος των πρόωρων εκλογών –εάν αυτές προκηρυχθούν- τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,42% στις 372 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,46% στις 7.218 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 11.902 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 5.248 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,85% στις 9.157 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 19.947 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,9% στα 57,71 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.291 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1136 από 1,1131 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v