Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τριμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται φόρος 5% σε όλα τις εισαγωγές από το Μεξικό, ενώ θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Σε χαμηλό τριμήνου οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις απειλές Τραμπ

Βαριές απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σχέδια επιβολής δασμών 5% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, από τις 10 Ιουνίου, τροφοδοτώντας φόβους για παγκόσμια ύφεση. Το ποσοστό θα αυξάνεται 5% κάθε μήνα, ώσπου να φτάσει στο 25% τον Οκτώβριο.

Στόχος του είναι να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση για να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,9%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 1,1%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κυμαίνεται 1,2% χαμηλότερα.

Αναπάντεχη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο στην Ιταλία. Σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, αναθεωρήθηκε αρνητικά κατά 0,1%, μη συμφωνώντας με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για ανάπτυξη κατά 0,1%. Υποβάθμιση και σε τριμηνιαία βάση. Πτώση 1,2% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Βουτιά 1% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600, που φτάνει στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών.

Η πολιτική που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «πρώτα η Αμερική» είναι «εσφαλμένη», τόνισε σε επιστολή του προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο μεξικανός ομόλογός του.

Ο Λόπες Ομπραδόρ τόνισε στην επιστολή του ότι θέλει να αποφύγει «τη σύγκρουση» με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ιδεώδη όπως η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη των ανθρώπων είναι σημαντικότερα από τα σύνορα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον περασμένο μήνα υποχώρησαν κατά 2%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης ανόδου 0,1%, όπως ενημέρωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, το λιανεμπόριο κινήθηκε ανοδικά κατά 4%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,1%.

Παράλληλα, συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο, με επιβάρυνση από τις πιο αδύναμες παραγγελίες για εξαγωγές, εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49,4 μονάδες τον Μάιο, από 50,1 τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να φτάσει στις 49,9 μονάδες.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, αυξήθηκαν τα κέρδη προ φόρων της Wizz Air για το έτος χρήσης 2019, στα 300,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 287,3 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, με οδηγό τον υψηλό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v