Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδύναμη έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

Στο επίκεντρο οι εμπορικές σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Κίνα και το Μεξικό. Υφεση σε έναν χρόνο, εάν κορυφωθεί ο εμπορικός πόλεμος, βλέπει η Morgan Stanley. Τα φώτα στρέφονται στη Βρετανία, όπου ξεκινάει η επίσημη επίσκεψη Τραμπ.

Αδύναμη έναρξη εβδομάδας στις ευρωαγορές

Αρνητικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς εντείνονται οι φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,8%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1%, στο Παρίσι ο CAC 1%. Πτώση και στη Μαδρίτη (-0,9%) όπως και στο Μιλάνο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εμπορικές σχέσεις, με τις ασιατικές μετοχές να κινούνται μικτά προς αρνητικά, καθώς αντιδρούν στην ευμετάβλητη συνεδρίαση της Wall Street την Παρασκευή.

Μία ύφεση θα μπορούσε να έρθει ακόμη και σε εννέα μήνες, εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος προχωρήσει με την επιβολή δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας $300 δισ. και η Κίνα προβεί σε αντίποινα, σύμφωνα με τον Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγο και παγκόσμιο επικεφαλής οικονομικών της Morgan Stanley.

«Οι πρόσφατες συζητήσεις μου με  επενδυτές έχουν ενδυναμώσει την αίσθηση ότι οι αγορές υποτιμούν την επίπτωση των εμπορικών εντάσεων», σημείωσε ο Ahya, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο προσκήνιο και η επίσκεψη Τραμπ και Μελάνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ξεκινάει σήμερα και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Ενόψει της άφιξής του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, άσκησε κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο για την «απαράδεκτη εμπλοκή» του στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, καθώς προηγήθηκαν τα σχόλια του Τραμπ υπέρ του Μπόρις Τζόνσον.

Στο μέτωπο των δεδομένων, συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, εν μέσω σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, πτώση της ζήτησης αυτοκινήτων, Brexit και ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 47,7 μονάδες, σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση αλλά χαμηλότερα από τις 47,9 μονάδες του Απριλίου και ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό εξαετίας του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, χωρίς μεταβολή καταγράφηκε η δραστηριότητα στα εργοστάσια της Κίνας τον Μάιο. O δείκτης μεταποίησης Caixin China παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Απρίλιο, στις 50,2 μονάδες, σύμφωνα με την εταιρεία Markit. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε ανάγνωση υψηλότερη των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο, συρρίκνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v