Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από χαμηλό 3 μηνών ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 παρά τις αρχικές απώλειες στην έναρξη της συνεδρίασης. Ενισχύεται το ευρώ. Οριακή πτώση για το πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές αν και εντείνονται οι ανησυχίες για τις εμπορικές διαμάχες των ΗΠΑ με Μεξικό και Κίνα.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές εταιρείες ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Μεξικό εάν η μεξικανική κυβέρνηση δεν αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα των δύο κρατών.

«Το Μεξικό στέλνει μια μεγάλη αντιπροσωπεία για να συζητήσει για τα σύνορα. Το πρόβλημα είναι ότι “μιλάνε” επί 25 χρόνια. Θέλουμε δράση, όχι κουβέντες. Θα μπορούσαν να λύσουν την κρίση στα σύνορα μέσα σε μια μέρα εάν το ήθελαν. Αλλιώς, οι εταιρείες μας και οι δουλειές θα γυρίσουν πίσω στις ΗΠΑ!», διεμήνυσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο μεταξύ, συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, εν μέσω σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, πτώση της ζήτησης αυτοκινήτων, Brexit και ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο τελικός ΡΜΙ δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στις 47,7 μονάδες, σε ευθυγράμμιση με την πρώτη εκτίμηση αλλά χαμηλότερα από τις 47,9 μονάδες του Απριλίου και ελαφρώς υψηλότερα από το χαμηλό εξαετίας του Μαρτίου.

Η υποκατηγορία που αφορά τη μελλοντική παραγωγή επίσης διατηρήθηκε χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, φτάνοντας στις 48,9 από 48 τον Απρίλιο.

Στη Γερμανία, οι διαψεύσεις της Παρασκευής δεν κράτησαν ούτε μέχρι τη Δευτέρα: Μετά από αφόρητες εσωκομματικές πιέσεις η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), αλλά και της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, Αντρέα Νάλες, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από όλα τα κομματικά αξιώματα, καθώς δεν διαθέτει πλέον «την απαραίτητη στήριξη».

Τις τελευταίες ημέρες γερμανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι βουλευτές του SPD προετοίμαζαν την απομάκρυνση της Νάλες, αν όχι από την προεδρία του κόμματος, τουλάχιστον από την ηγεσία της Κ.Ο. Υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών διέψευδαν τις πληροφορίες αυτές, αλλά δεν έλειψαν και οι βουλευτές που δήλωναν ανοιχτά ότι «το κόμμα χρειάζεται μία νέα αρχή».

Στην Ιταλία, τελεσίγραφο στις ομάδες του κυβερνώντος συνασπισμού προκειμένου να επιταχύνουν τις κυβερνητικές ενέργειες θα στείλει ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, απειλώντας με παραίτηση, σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Il Corriere della Sera, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Κόντε θα ξεκαθαρίσει σε ομιλία του σήμερα το απόγευμα πως δεν έχει καμία πρόθεση να υποστεί οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με την La Repubblica, η οποία επικαλείται διάφορες πηγές.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,39% στις 370 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,32% στις 7.184 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,56% στις 11.792 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,65% στις 5.241 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 9.022 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 19.874 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,1% στα 53,44 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1% στα 1.324 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1204 από 1,1166 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v