Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Νέα άνοδος για τον χρυσό. Υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην κόντρα ΗΠΑ-Ιράν.

Χθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι δεν έστειλε μήνυμα- προειδοποίηση στο Ιράν για μία αμερικανική επίθεση, την οποία ανακάλεσε αργότερα.

Ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη μέσω Ομάν για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.

“Δεν έστειλα αυτό το μήνυμα,” δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC News. Και συμπλήρωσε: “Δεν επιδιώκω τον πόλεμο.”

Στο μεταξύ, επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 97,4 μονάδες από 97,9 τον Μάιο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειώσει μεγαλύτερη αρνητική κίνηση, στις 97,2 μονάδες. Το κλίμα και στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες επίσης κινήθηκε καθοδικά.

Επιπλέον, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει διορία στην Ιταλία μέχρι τον Ιανουάριο, αντί μέχρι τον Οκτώβριο, για να κάνει αλλαγές δημοσιονομικής πολιτικής υπό τη διαδικασία χρέους που προβλέπει η ΕΕ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασής της, που μεταδίδει το Reuters.

Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε παραχωρήσεις αυτή την εβδομάδα, όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για φέτος και του χρόνου, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει στις 2 Ιουλίου πειθαρχική διαδικασία για το αυξημένο χρέος της Ιταλίας.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Daimler μείωσε τις προβλέψεις κερδών της για τη φετινή χρονιά, μετά την άρση των προβλέψεων για ζητήματα που σχετίζονται με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κέρδη του ομίλου προ φόρων και τόκων αναμένονται πλέον στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μικρή άνοδο. Τα κέρδη θα επηρεαστούν το δεύτερο τρίμηνο, όπως ενημέρωσε.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,25% στις 383 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,12% στις 7.416 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,53% στις 12.274 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,12% στις 5.521 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,38% στις 9.192 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 21.284 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 57,13 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 1,2% στα 1.417 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1388 από 1,1370 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v