Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Μικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Υποβαθμίζει το outlook για τα φετινά κέρδη η Daimler, υποχωρεί 3,5% η μετοχή της.

Σε αρνητικό έδαφος κυμαίνονται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι εντάσεις ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν συνεχίζουν να ενισχύουν τους φόβους στρατιωτικής διαμάχης στη Μέση Ανατολή.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,6%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κυμαίνεται οριακά χαμηλότερα, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,2%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,5% καθοδικά, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, υποχωρεί 0,2%.

Η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει νέες σημαντικές κυρώσεις στην Τεχεράνη, παρά τη διπλωματική ώθηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προτρέπουν σε συγκράτηση και από τις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα, ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να διαπραγματευθεί με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις, λίγες ημέρες αφότου ήρθαν σε αντιπαράθεση για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου σκάφους.

Στο μέτωπο των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως η επιστολή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα ανοίξει τον δρόμο για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να τερματιστούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Ο Πομπέο, που επιβεβαίωσε ότι πράγματι εστάλη επιστολή του Τραμπ στον Κιμ πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ άμεσα.

Στο εταιρικό μέτωπο, μειώνει τις προβλέψεις κερδών της η Daimler για τη φετινή χρονιά, μετά την άρση των προβλέψεων για ζητήματα που σχετίζονται με τα πετρελαιοκίνητα οχήματα της κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στέλνοντας τις μετοχές της χαμηλότερα στο premarket trading.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κέρδη του ομίλου προ φόρων και τόκων αναμένονται πλέον στα περσινά επίπεδα, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μικρή άνοδο. Τα κέρδη θα επηρεαστούν το δεύτερο τρίμηνο, όπως ενημέρωσε.

Μικτά κινήθηκαν οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το επίκεντρο στη σινοαμερικανική εμπορική σχέση. 

Οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Σι αργότερα αυτήν την εβδομάδα, προσβλέποντας σε ενδείξεις αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που βλάπτει την παγκόσμια οικονομία και το επιχειρηματικό κλίμα. Οι ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Ιαπωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v