Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σερ Φρανκφούρτη και Μιλάνο. Υποχωρεί το ευρώ. «Άλμα» 3,6% για το πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την ομιλία του Κεντρικού Τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να έχει διευκολυντική πολιτική ξανά, πιθανόν μέσω μειώσεων επιτοκίων ή αγορά ενεργητικών, εάν ο πληθωρισμός δεν κατευθυνθεί προς τον στόχο της, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Ελλείψει βελτίωσης, στην περίπτωση που η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας απειλείται, θα απαιτηθούν επιπλέον κίνητρα», υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης είναι κοντά, αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Στο μεταξύ, στο 1,2% και στο πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου έτους -από τον Απρίλιο του 2018- κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 1,7%.

Οπως μεταδίδει το Reuters, σε μηνιαία βάση, οι τιμές ήταν σχεδόν σταθερές, καταγράφοντας 0,1% άνοδο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.

Τα τελικά στοιχεία δεν είναι καλά νέα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχει στόχο για κοντά αλλά λίγο κάτω από το 2%.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα μέσω από τη συγκράτηση των δαπανών, δήλωσε την Τρίτη ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία από το Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά να βγουν εκτός ελέγχου.

Η Κομισιόν αναμένεται να επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα στην Ιταλία για παραβίαση των δημοσιονομικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή καθώς οξύνεται η ένταση στην περιοχή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,67% στις 384 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,17% στις 7.443 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,03% στις 12.331 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,20% στις 5.509 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,19% στις 9.240 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 2,46% στις 21.133 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 3,6% στα 53,81 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.349 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1188 από 1,1218 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v