Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. "Άλμα" 5,4% για το πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά το σήμα της Fed για χαμηλότερα επιτόκια μέσα στο 2019.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ, «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας κατάλληλα για να διατηρήσουμε την οικονομική επέκταση... Η Fed είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη ανησυχία που αντιμετωπίζει η Τράπεζα είναι οι εμπορικές εντάσεις.

Εξέφρασε την ανησυχία του για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, με τον χαμηλό πληθωρισμό και την ισχνή ανάπτυξη.

«Εμείς, στο διοικητικό συμβούλιο, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε καταλλήλως εκτός κι αν υπάρξει βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Ρεν σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, αμετάβλητα στο 0,75%, όπως αναμένονταν, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, διαχωρίζοντας τη θέση της από τη Fed και την ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ομαλό “Brexit”.

«Η Ιταλία θα μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα του χρόνου και δεν θέλει χάρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,36% στις 386 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,28% στις 7.424 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 12.355 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 5.535 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 9.208 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 21.361 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 5,4% στα 56,68 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 2,9% στα 1.388 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1284 από 1,1225 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v