Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νέες κυρώσεις κατά Ιράν ρίχνουν τις ευρωαγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα, βάζοντας στο στόχαστρό του και τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Brexit στα τέλη Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, επαναλαμβάνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Οι νέες κυρώσεις κατά Ιράν ρίχνουν τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κυμαίνονται οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος επέβαλε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά και την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC διολισθαίνει 0,3%. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,4% χαμηλότερα, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ (-0,4%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,2%.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα τη Δευτέρα, βάζοντας στο στόχαστρό του και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση στην Τεχεράνη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Οβάλ Γραφείο σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ότι η Τεχεράνη πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ότι δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν και ότι θα ήθελε πολύ να συνάψει μια συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Πιέσεις και στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το επίκεντρο στην επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Σι στη Σύνοδο της G-20, στα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, το φαβορί για τη διαδοχή της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, επανέλαβε την απειλή του, για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v