Σε υψηλό δύο μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Την Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν. Μείωση επιτοκίων αναμένουν οι αγορές από την Τράπεζα της Αγγλίας. Πιέσεις στις ασιατικές αγορές.

Σε υψηλό δύο μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Τις προτάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα κορυφαία πόστα του μπλοκ αξιολογούν οι επενδυτές.

Την Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες ως διάδοχο του Μάριο Ντράγκι, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία, καθώς αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική στάση του. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποψηφία για την προεδρία της Κομισιόν. 

Για τη θέση του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν ως υποψήφιο τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέγιες. Τέλος, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Στην Ασία, οι εμπορικές ανησυχίες πιέζουν τις αγορές. Μπορεί η συνάντηση Τραμπ-Σι να προκάλεσε ενθουσιασμό στους επενδυτές, ωστόσο η απειλή των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα δημιουργεί αρνητικό κλίμα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η πιθανή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χωρίς συμφωνία,  θέτει αυξημένες απειλές στη βρετανική οικονομία, η οποία ίσως χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη καθοδική πορεία. Οι δηλώσεις του αυξάνουν τα στοιχήματα για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών συνέχισε να επιβραδύνεται τον Ιούνιο, στην Κίνα, σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία Caixin Media και τη Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 52 μονάδες τον περασμένο μήνα από 52,7 τον Μάιο.

Το αποτέλεσμα είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αλλά διατηρείται υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,6%, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημειώνει επίσης κέρδη (+0,5%).

Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται 0,6% ανοδικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 1,1%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κερδίζει 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v