Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Οριακή πτώση σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μαδρίτη. Κέρδη για τον δείκτη MIB στο Μιλάνο. Στο επίκεντρο η κατάθεση Πάουελ στο Κογκρέσο. Ενισχύεται το ευρώ. Άνοδος 3,3% για το πετρέλαιο.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά την κατάθεση του Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Fed υποστήριξε ότι οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», προσθέτοντας πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.

Η δήλωση αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Στο μεταξύ, υποβάθμισε την πρόβλεψή για την ανάπτυξη της ευρωζώνης την επόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα για την αμερικανική εμπορική πολιτική θέτει μεγάλο κίνδυνο για το μπλοκ.

Στις τριμηνιαίες προβλέψεις της, η Κομισιόν υποβαθμίζει και τον πληθωρισμό για το μπλοκ, προβλέποντας ότι θα είναι χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για κοντά, αλλά πιο κάτω από το 2%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης θα επιβραδύνει φέτος στο 1,2% από 1,9% το 2018. Του χρόνου θα «τρέξει» με 1,4% από 1,5% που προέβλεπε στις εαρινές προβλέψεις της.

Επιπλέον, σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται η Ισπανία, έπειτα από τη χθεσινή αποτυχημένη συνάντηση ανάμεσα στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον ηγέτη του αριστερού κόμματος Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας, για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Με δεδομένο ότι και η παρουσία του ακροδεξιού Vox προκαλεί διχασμούς στην ισπανική δεξιά, καθιστώντας προβληματική τη συμμαχία τους σε περιφερειακές κυβερνήσεις, η Ιβηρική μοιάζει να πορεύεται σε ένα κενό εξουσίας.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,2% στις 387 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή πτώση 0,08% στις 7.530 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 12.373 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,08% στις 5.567 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 9.252 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,73% στις 22.044 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 3,3% στα 59,74 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,8% στα 1.411 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1263 από 1,1208 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v