Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες μείωσης επιτοκίων από τη Fed ενισχύουν τις ευρωαγορές

Η Fed πρέπει να προσφέρει νομισματική τόνωση έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό, υποστήριξε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Tζον Γουίλιαμς. Εντάσεις ξανά στη Μ. Ανατολή, μετά την κατάρριψη ιρανικού drone.

Οι ελπίδες μείωσης επιτοκίων από τη Fed ενισχύουν τις ευρωαγορές

Ενισχύουν τα στοιχήματά τους για μείωση επιτοκίων αυτόν τον μήνα, από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, οι επενδυτές.

Η κεντρική τράπεζα πρέπει να προσφέρει νομισματική τόνωση έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό, υποστήριξε την Πέμπτη ο αξιωματούχος της Fed, Tζον Γουίλιαμς. 

Σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο για τη νομισματική πολιτική, ο κ. Γουίλιαμς υποστήριξε πως ένα από τα διδάγματα της έρευνας του είναι πως όταν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός είναι χαμηλά, οι φορείς άσκησης πολιτικής δεν έχουν την πολυτέλεια να μένουν άπραγοι.

Στο επίκεντρο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο υφυπουργός Άμυνας του Ιράν Αμπάς Αρακτσί διέψευσε σήμερα ότι η χώρα του έχασε κάποιο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Στενό του Χορμούζ. Προηγήθηκε η ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ και το Πεντάγωνο, σύμφωνα με την οποία το πλήρωμα ενός αποβατικού ελικοπτεροφόρου πλοίου, του USS Boxer, κατέρριψε ένα.

Στο εμπορικό μέτωπο, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις σινοαμερικανικές συνομιλίες, με τις δύο πλευρές να έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά την Πέμπτη και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, να αφήνει ενδείξεις για επαφές και δια ζώσης.

Στο εταιρικό μέτωπο, απόφαση από δικαστή των ΗΠΑ ζητεί νέα εκδίκαση της υπόθεσης για την αποζημίωση ενός ζευγαριού ύψους 2 δισ. δολαρίων, από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer.

Σε προηγούμενη δίκη, οι ένορκοι αποφάσισαν ότι το ζιζανιοκτόνο με βάση τη γλυφοσάτη τους προκάλεσε καρκίνο.

Ο δικαστής Winifred Y. Smith, του ανώτατου δικαστηρίου στην Καλιφόρνια, αποφάνθηκε ότι πρέπει να επαναληφθεί η υπόθεση Alva και Alberta Pilliod, αναφέροντας ανησυχίες σχετικά με το μέγεθος της αποζημίωσης που αποδόθηκε.

Η γερμανική εταιρεία φαρμάκων και χημικών ουσιών δήλωσε στο δικαστήριο ότι η ετυμηγορία βασίστηκε σε «κατασκευασμένα και άσχετα στοιχεία» από τους δικηγόρους του ζευγαριού. Η μετοχή της Bayer ενισχύεται 2% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Υπό το παραπάνω κλίμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,4%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,4%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 καταγράφει κέρδη κατά 0,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v