Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις Fed

Ο επικεφαλής της Fed ξεκαθάρισε πως η χθεσινή μείωση επιτοκίων δεν ανοίγει έναν κύκλο επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το LSE εξαγοράζει την Refinitiv προς 27 δισ. δολάρια. Αμετάβλητα τα επιτόκια της BoE. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Σε θετικό έδαφος γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αρχικές πιέσεις λόγω των χθεσινών ανακοινώσεων της Fed, η οποία, αν και μείωσε όπως αναμένονταν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία τα επιτόκιά της, ωστόσο έβαλε φρένο στις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,31% στις 386 μονάδες, κατά 0,51% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.546 μονάδες και κατά 0,26% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.220 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κινείται 0.24% χαμηλότερα στις 7.568 μονάδες.

Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόουμ Πάουελ, είπε πως στην απόφαση για μείωση των επιτοκίων συνέβαλλαν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι εμπορικές εντάσεις των ΗΠΑ αλλά και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, ωστόσο είπε πως αυτή δεν είναι η αρχή ενός κύκλου επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε -όπως αναμένονταν- στο 0,75% τα δικά της επιτόκια, παρά τον κίνδυνο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, τονίζοντας πως όποια και αν είναι η εξέλιξη του Brexit, η αντίδραση της Τράπεζας δεν θα είναι αυτόματη. Η Τράπεζα προχώρησε παράλληλα σε υποβάθμιση της εκτίμησής της για τη βρετανική ανάπτυξη, στο 1,3% φέτος και το 2020.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις μετοχές των Societe Generale, Barclays, Fiat Chrysler, Enel, Shell να βρίσκονται μεταξύ άλλων στο επίκεντρο.

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, ανακοινώθηκε η εξαγορά της Refinitiv από το London Stock Exchange σε μια συμφωνία ύψους 27 δισ. δολαρίων.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v