Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Με πτώση άνω του 2% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μαδρίτη. Προβλημάτισαν τα αποτελέσματα της Lufthansa. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών, μεταξύ άλλων, να βρίσκεται στραμμένη στην Fed και στην πιθανή μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το πέρας της αμερικανικής κρίσης.

Πίσω στην Ευρώπη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ανέφερε πως από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία την περασμένη εβδομάδα, ο Τζόνσον έχει μιλήσει σε αρκετούς ηγέτες της ΕΕ αλλά ακόμα δεν έχει πει πότε θα πραγματοποιήσει τις πρώτες του επισκέψεις στο εξωτερικό.

«Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει στους Ευρωπαίους ηγέτες τη θέση… ότι η Συμφωνία Αποχώρησης με το backstop δεν κατέστη δυνατόν να περάσει από το κοινοβούλιο στις τρεις περιπτώσεις που τέθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου. Άρα χρειάζεται να αλλάξει», δήλωσε.

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες τον Ιούλιο, από 103,3 τον προηγούμενο μήνα και 105,2 τον Μάιο, έναντι υποχώρησης του δείκτη στις 102,6 μονάδες που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο αποδίδεται στην πιο περιορισμένη αισιοδοξία στον τομέα της βιομηχανίας, όπου ο δείκτης μειώθηκε στο -7,4 από -5,6, στον τομέα των υπηρεσιών (10,6 από 11), στο λιανικό εμπόριο (-0,7 από 0,1) και στον κατασκευαστικό τομέα (5,0 από 7,6).

Επιπλέον, συνεχίζεται η επιδείνωση του ηθικού των Γερμανών καταναλωτών οδεύοντας προς τον Αύγουστο, καθώς η παγκόσμια οικονομική κάμψη, οι εμπορικές διαμάχες και η αβεβαιότητα για το Brexit προκαλούν ανησυχία στους εργαζόμενους για απώλεια της εργασίας και του εισοδήματός τους.

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK μειώθηκε στο 9,7 από 9,8 τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόκειται για την χαμηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2017, ωστόσο ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο εταιρικό μέτωπο, σημαντική πτώση κατέγραψαν το β’ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Deutsche Lufthansa, κάτι που η εταιρεία αποδίδει στον έντονο ανταγωνισμό τιμών στα σύντομα δρομολόγια, όπως μεταδίδει το Marketwatch.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 226 εκατ. ευρώ, από 752 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 4% στα 9,63 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, καλύτερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η BP για το β’ τρίμηνο, καθώς τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,8 δισ. δολάρια, έναντι των 2,5 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο η BP είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 2,8 δισ. δολάρια ενώ το α’ τρίμηνο του 2019 τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. δολάρια.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,47% στις 385 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,52% στις 7.646 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,18% στις 12.147 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,61% στις 5.511 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 2,48% στις 8.986 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,99% στις 21.278 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,6% στα 57,19 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.428 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1149 από 1,1145 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v