Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Κέρδισε τις εντυπώσεις το χρηματιστήριο του Λονδίνου με άνοδο 1,82%. Οριακή πτώση στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ισχυρές πιέσεις στην στερλίνα.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωαγορές στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη όπου μεταξύ άλλων ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρειάζεται να αλλάξει την «ανυποχώρητη» στάση της για το Brexit, εάν είναι να αποφευχθεί μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι επιθυμεί μια συμφωνία αλλά η ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη στάση της.

«Θέλουμε μια καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε ο Ράαμπ, προσθέτοντας ότι «μια σειρά από αρκετά πεισματικές θέσεις έχουν παρουσιαστεί από την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,8% μετά από δημοσίευμα ότι “ο όμιλος London Stock Exchange που ελέγχει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, βρίσκεται σε συζητήσεις για συγχώνευση με την πλατφόρμα συναλλαγών Refinitiv”.

Επιπλέον ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην στερλίνα με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί 1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2255 από 1,2382 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η υπερβάλλουσα προσφορά σε συνδυασμό με τον πόλεμο τιμών στη Γερμανία που οδήγησαν σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων, επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα της Ryanair το α' τρίμηνο, ωστόσο η αεροπορική εταιρεία διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για τα κέρδη του συνόλου του έτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 21% το α' τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 243 εκατ. ευρώ, έναντι των 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πάντως, ήταν υψηλότερα από τα 232 εκατ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,03% στις 390 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,82% στις 7.686 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,02% στις 12.417 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 5.601 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,11% στις 9.215 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,59% στις 21.709 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται οριακά 0,1% στα 56,23 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.419 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1132 από 1,1128 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v