Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Μιλάνο και Μαδρίτη. Οριακή άνοδος για το ευρώ. Πτώση για το πετρέλαιο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς προβληματίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, έδωσε σήμερα σήμα για επικείμενη κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της Ιταλίας, με μία ανάρτηση στο Facebook, στην οποία ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε.

Λίγο αργότερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα -το αποκαλούμενο backstop- με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, μετά το Brext.

Επιπλέον, οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ενδεικτική η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Εσθονίας, Madis Müller ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κατέβασε ταχύτητα τον Ιούλιο στο 1%, είναι πολύ χαμηλός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο περαιτέρω δράση.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,68% στις 371 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,90% στις 7.125 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,55% στις 11.651 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 5.344 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,32% στις 8.612 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 1,11% στις 20.485 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,7% στα 55,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,2% στα 1.513 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1091 από 1,1081 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v