Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη,Λονδίνο και Παρίσι. Στο επίκεντρο η Fed και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές εν αναμονή των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης τηςFed.

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν είναι έτοιμος να κάνει εμπορική συμφωνία με την Κίνα δεδομένης της παρούσας κατάστασης ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις φόρων.

Πίσω στην Ευρώπη, μόλις λίγο περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μια οριστική συμφωνία για το Brexit, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σημερινής δημοσκόπησης, δύο μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί με τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί μιας συμφωνίας διαζυγίου, ενώ το 29% είναι αντίθετο σε κάτι τέτοιο και το 19% δεν έχει άποψη, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως θα συζητήσει κατά τις συνομιλίες, που θα έχει αργότερα σήμερα με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί ότι το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλό.

Επιπλέον, προβληματίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας ωστόσο να εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Ολαφ Σολτς, ερωτηθείς από τη γερμανική τηλεόραση, εάν φοβάται μία νέα κρίση στην ευρωζώνη, είπε:

«Οχι, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο». Είχε επιτευχθεί συμφωνία με την Ιταλία όσον αφορά τα κριτήρια σταθερότητας ακόμη και με τη σημερινή κυβέρνηση της Ρώμης, πρόσθεσε. «Και από ό,τι φαίνεται, θα προκύψει μία νέα κυβέρνηση, ίσως με διαφορετική σύνθεση».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,21% στις 375 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,11% στις 7.203 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στις 11.802 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,7% στις 5.435 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,97% στις 8.701 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,77% στις 20.847 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,3% στα 55,98 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,1% στα 1.515 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1099 από 1,1096 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v