Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεωπολιτικές εντάσεις και Κίνα ρίχνουν τις ευρωαγορές

Την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις με drone κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, στη Σ.Αραβία, εκτιμούν οι επενδυτές. Αλμα 10% για το αργό. Αδύναμη η βιομηχανική παραγωγή και το λιανεμπόριο στην Κίνα τον Αύγουστο.

Γεωπολιτικές εντάσεις και Κίνα ρίχνουν τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,7%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,2%, ενώ στο Παρίσι ο CAC χάνει 0,7%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη διολισθαίνει 0,9%, ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,1%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται αρνητικά κατά 0,5%.

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα σήμερα, με άνοδο πάνω από 10% έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%.  Το συμβόλαιο για παράδοση Brent το Νοέμβριο καταγράφει άνοδο 11,6% στα 67,18 δολάρια το βαρέλι.

Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας επηρεάζει άμεσα τη μισή πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα η παραγωγή. 

Την ίδια ώρα, το κλίμα επιβαρύνεται και από τα νέα από το Πεκίνο. Με μικρότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας τον Αύγουστο, αυξάνοντας τις προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την ώρα που προσπαθεί να ρίξει τους τόνους στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ρυθμός ήταν χαμηλότερος από την άνοδο 4,8% του Ιουλίου.

Οι επενδύσεις σε assets σταθερού εισοδήματος εκτός Κίνας ενισχύθηκαν 5,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σε ετήσια βάση, αλλά ήταν χαμηλότερα από το 5,7% της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, αλλά ήταν ελαφρώς πιο κάτω από το 7,6% του Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v