Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες πίεσαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου (+12%). Άνοδος για τον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Πτώση για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με επίκεντρο τις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή που προκάλεσαν εκτόξευση στις τιμές πετρελαίου.

Ειδικότερα, οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι η τιμή πετρελαίου WTI κερδίζει 12% στα 61,47 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή Brent 12,6% στα 67,76 δολ. ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ διαμήνυσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι η Βρετανία πρέπει να καταθέσει προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τερέζα Μέι, κάτι που όπως τόνισε ο κ. Γιούνκερ, δεν έχει γίνει ακόμα.

«Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να προτείνει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης», σημείωσε σε ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από δείπνο που είχαν οι δύο άνδρες στο Λουξεμβούργο.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,58% στις 389 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,63% στις 7.321 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,71% στις 12.380 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,94% στις 5.602 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,94% στις 9.052 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,96% στις 21.969 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,7% στα 1.510 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1003 από 1,1010 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v