Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Μικρή πτώση σήμερα για το αργό, μετά το χθεσινό άλμα (+14,7%). Το Ιράν βλέπει πίσω από τις επιθέσεις στη Saudi Aramco ο Τραμπ, δεν συνομιλεί με τις ΗΠΑ η Τεχεράνη. Στο Ανώτατο Δικαστήριο η απόφαση Τζόνσον για κλείσιμο της βουλής.

Προσεκτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Τις εξελίξεις μετά τις επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας εξετάζουν οι επενδυτές.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,1%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει επίσης θετική κίνηση (+0,1%).

Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ διολισθαίνει 0,13% ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,05%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται αρνητικά κατά 0,2%.

Μικρή πτώση σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,9%, στα $62,33 ενώ το μπρεντ με πτώση κατά 0,4% φτάνει στα 68,72.

Σημειώνεται ότι χθες, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου έκλεισε με άλμα 14,7% στα 62,9 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιθανότατα το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι δεν θέλει να πάει σε πόλεμο. Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες. 

Το Ιράν δεν θα συνομιλήσει ποτέ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πολιτική της Ουάσινγκτον να ασκεί τη μέγιστη πίεση επί της Τεχεράνης θα αποτύχει, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως θα μπορούσε να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και πως δεν έχει πρόβλημα με μια τέτοια συνάντηση.

Στο εμπορικό μέτωπο, στις ΗΠΑ μεταβαίνει κινεζική αντιπροσωπεία για εμπορικές διαπραγματεύσεις
μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς. Ο Λιάο Μιν αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα και υφυπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί αύριο τις ΗΠΑ, για εμπορικές διαβουλεύσεις.

Η επίσκεψη αυτή θα προετοιμάσει τον 13ο γύρο των οικονομικών και εμπορικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου Κίνας-ΗΠΑ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τόνισε ότι σκοπεύει να συνάψουν τη συμφωνία για τους δασμολογικούς φραγμούς τις ερχόμενες εβδομάδες.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να πείσει αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ότι η απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες ήταν νόμιμη.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες και στο δικαστήριο θα παρουσιαστούν στοιχεία από τις ξεχωριστές προσφυγές που έχουν κατατεθεί σε δικαστήρια της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας την προηγούμενη Τετάρτη έκρινε ότι η αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν ήταν νόμιμη και επρόκειτο για μια προσπάθεια να «παρακωλυθεί» το έργο του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v