Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Την Πέμπτη ξεκινάει ο νέος γύρος εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο. Στη μαύρη λίστα έβαλαν οι ΗΠΑ 28 κινεζικές εταιρείες για τις διώξεις κατά των Ουιγούρων. Αναπάντεχη άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία.

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Την ειδησεογραφία για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, παρακολουθούν οι επενδυτές. Οι επαφές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι ελπίδες για σημαντική πρόοδο μειώθηκαν τη Δευτέρα, αφότου το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έβαλε στη μαύρη λίστα 28 κινεζικές εταιρείες, για φερόμενη εμπλοκή τους στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων,

«Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν και δεν θα ανεχθούν την βίαιη καταπίεση των εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 1%.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ χάνει 1,2%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 1,1% χαμηλότερα.

Υψηλότερα κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, με στήριξη από την εμπορική αισιοδοξία. Στα νέα απότ ην Ασία, ξεχωρίζει η είδηση ότι το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εγκατέλειψε την πρότασή του, ύψους 39 δισ. δολαρίων, για συγχώνευση με το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναπάντεχη άνοδο σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο, δίνοντας κάποια ελπίδα για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως μεταδίδει το Reuters, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η προσοχή παραμένει στραμμένη στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση της Βρετανίας εργάζεται με βάση το σενάριο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit θα τερματιστούν εντός της εβδομάδας, έγραψε το περιοδικό The Spectator επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στη Ντάουνινγκ Στριτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v