Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις εντυπώσεις να κλέβει ο DAX 30 με άνοδο 1%. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές μετά από δημοσιεύματα πως είναι πιθανή μια μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη.

«Επιχειρούμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση που θα φέρει όλα τα μέλη μαζί» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters, κατά την άφιξή του στο Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

«Δεν φτάσαμε ποτέ τόσο κοντά σε μια συμφωνία όσο σήμερα. Αλλά και πάλι ποτέ δεν είσαι βέβαιος μέχρι να εφαρμοστεί» τόνισε.

Στο μέτωπο του Brexit, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν σήμερα ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να προσφέρουν μια μεγάλη παραχώρηση στη Βρετανία, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει έναν μηχανισμό, προκειμένου το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης από ένα νέο επονομαζόμενο backstop, ύστερα από κάποια χρόνια.

«Δυστυχώς, σε αυτή τη φάση δεν έρχεται καμία τολμηρή νέα προσφορά από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ένας αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το μπλοκ δεν κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις με τη Βρετανία.

Άλλος αξιωματούχος της ΕΕ που ασχολείται με το Brexit δήλωσε, ερωτηθείς εάν η ΕΕ είναι όντως έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα, «δεν το έχω ακούσει αυτό».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,42% στις 380 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,33% στις 7.166 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,04% στις 12.094 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,78% στις 5.499 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,58% στις 8.991 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,60% στις 21.533 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,8% στα 53,56 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.512 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,0977 από 1,0957 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v