Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δεν αναμένεται θετική εξέλιξη από τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, μετά την ένταξη 28 κινεζικών εταιρειών στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Με παραίτηση απειλούν πέντε υπουργοί τον Τζόνσον. Υποχωρεί η στερλίνα.

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά γυρίζουν λίγο μετά την αρνητική έναρξη συνεδριάσεων οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά το γεγονός ότι υποχωρούν οι ελπίδες για θετικό αποτέλεσμα στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αυτή την εβδομάδα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η ένταξη 28 κινεζικών εταιρειών στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον, γεγονός που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν και "περιορισμούς" στις αμερικανικές βίζες για αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που κατηγορούνται ότι είναι "υπεύθυνοι" για μια "εκστρατεία καταστολής" που πραγματοποιείται σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες Βρετανίας και ΕΕ, όσον αφορά το Brexit.

Ουσιαστικά αδύνατη είναι μία συμφωνία για το Brexit, εάν η ΕΕ ζητήσει από τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση του μπλοκ, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπος με ανταρσία βρίσκεται ο βρετανός πρωθυπουργός, καθώς με παραίτηση απειλούν 5 υπουργοί αν η Βρετανία οδεύσει προς έξοδο χωρίς συμφωνία. 

Η υπουργός Πολιτισμού Νίκι Μόργκαν, ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ εκτιμάται πως σκοπεύουν να παραιτηθούν, κατά τις πληροφορίες των Times.

Η στερλίνα υποχωρεί (-0,1%) και αλλάζει χέρια στο $1,2209.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,2%, όπως και στο Παρίσι ο CAC. Στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,4%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v