Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο ενώ υποχώρησαν οι αγορές σε Λονδίνο και Παρίσι. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν οι ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στο Brexit.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

Ωστόσο το Reuters το μεσημέρι μετέδωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απόρριψη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών για τα ιρλανδικά σύνορα.

Στο μεταξύ, κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Ο ρυθμός ήταν ο πιο χαμηλός σχεδόν των τελευταίων τριών ετών, ενώ το αποτέλεσμα χτυπάει ακόμη ένα «κουδουνάκι» για την οικονομία της ευρωζώνης.

Οι τιμές στα 19 κράτη-μέλη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αναθεωρημένες καθοδικά σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση για άνοδο 0,9%. Η κίνηση ήταν επίσης χαμηλότερη από την πρόβλεψη της αγοράς, που εκτιμούσε ότι θα φτάσει το 0,9% επίσης.

Επιπλέον, στο 1,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,8%.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,14% στις 393 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,61% στις 7.167 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,32% στις 12.670 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,09% στις 5.696 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 9.386 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 22.428 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 53,57 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.490 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1076 από 1,1032 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v