Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση σημείωσαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Θετικό πρόσημο για τον FTSE 100 του Λονδίνου μετά τη συμφωνία για το Brexit. Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Δεν κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές παρά τη συμφωνία για το Brexit η οποία –σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- είναι δίκαιη και ισορροπημένη και για τις δύο πλευρές.

Ωστόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας αρνείται να στηρίξει τη συμφωνία.

"Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ", ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Σε ότι αφορά τις ισορροπίες στη Βρετανική Βουλή, όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.

Στο μεταξύ, κατά 0,5% υποχώρησε η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η παραγωγή κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2%.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, οι κατασκευές ήταν ενισχυμένες κατά 1,2% στην ευρωζώνη και κατά 1,9% στην ΕΕ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,09% στις 393 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,2% στις 7.182 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 12.654 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 5.673 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στις 9.340 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 0,23% στις 22.375 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,9% στα 52,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.498 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1130 από 1,1072 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v