Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση έκλεισαν συμφωνία για το Brexit, όπως ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Αλλη γνώμη έχει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Κέρδη 0,8% για τη στερλίνα.

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γιούνκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε σήμα για έγκριση της συμφωνίας.

Στην επιστολή του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι «λυπάται βαθιά» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις που έγιναν οδήγησαν σε ένα αναθεωρημένο πρωτόκολλο για τα σύνορα στην Ιρλανδία και μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση. Αμφότερα υιοθετούνται από την Κομισιόν, ενώ «ο βρετανός πρωθυπουργός επίσης έδωσε σήμα αποδοχής αυτών των κειμένων σε εμένα σήμερα».

Τα δυο κείμενα στάλθηκαν στον Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ωστόσο, τo Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit που προτείνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η ΕΕ.

"Όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις προτάσεις που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το ζήτημα της συναίνεσης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρα και τα πράγματα [ούτε] αναφορικά με τον ΦΠΑ", ανακοίνωσαν η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νάιτζελ Ντοντς.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός χρειάζεται την υποστήριξη του DUP για να είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει την κοινοβουλευτική ψηφοφορία όσον αφορά τη νέα συμφωνία του Brexit.

Στην Ασία, ενισχυμένες οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, ενώ υποχωρούν στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, μετά το προσεκτικό trading κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Η συνεδρίαση στις αγορές της Ασίας έρχεται μετά από τη χθεσινή πτώση της Wall Street, με οδηγό τις αδύναμες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, και το χωρίς κατεύθυνση χθεσινό trading των ευρωπαϊκών μετοχών.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,5%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,4%, στο Παρίσι ο CAC κατά 0,3%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,7%, όπως και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα γυρίζει θετικά, ενισχύεται 0,8% στο $1,292.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v