Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές εν αναμονή ψηφοφορίας για το Brexit

Αισιόδοξος ο Μπόρις Τζόνσον πως η νέα συμφωνία για το «διαζύγιο» Βρετανίας-ΕΕ θα περάσει από τη βρετανική Βουλή, το Σάββατο. Προειδοποιήσεις από Γιούνκερ, «είμαστε πολύ κοντά στην τελική ευθεία», τονίζει ο Τουσκ. Υποχωρεί η στερλίνα.

Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές εν αναμονή ψηφοφορίας για το Brexit

Εχουμε μία συμφωνία, υπάρχει συμφωνία για το Brexit δήλωσε χθεςο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και έστησε με αυτόν τον τρόπο το σκηνικό για το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ. Και αυτό γιατί η συμφωνία Κομισιόν - Βρετανικής Κυβέρνησης πρέπει να επικυρωθεί από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής αλλά -κυρίως- και να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο το Σάββατο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ήταν σχετικά αισιόδοξος πως η νέα συμφωνία για το Brexit θα περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, σημείωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Reuters. Στη συνέχεια ο Τζόνσον αποχώρησε από την αίθουσα και οι υπόλοιποι 27 ηγέτες συζήτησαν το θέμα χωρίς αυτόν. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως στόχος είναι να τεθεί σε ισχύ στις 1 Νοεμβρίου. Είμαστε πολύ κοντά στην τελική ευθεία για το Brexit, τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη» στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη», επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να επιδεινώνεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από τις προβλέψεις για 6,1% δημοσκόπησης της Wall Street Journal. Σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ο πιο χαμηλός ρυθμός των τελευταίων περίπου 30 ετών.

Βουτιά κάνουν οι μετοχές της Renault την Παρασκευή, αφότου η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε το guidance για τα έσοδα του 2019 και χαμήλωσε την πρόβλεψή της για την κερδοφορία. Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, η Renault ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της πιθανότατα θα υποχωρήσουν 3%-4% φέτος. Η αυτοκινητοβιομηχανία επίσης σημείωσε ότι το λειτουργικό περιθώριο αναμένεται να φτάσει στο 5%, έναντι προηγούμενου στόχου για 6%.

Υποχωρούν οι μετοχές της Danone την Παρασκευή, αφότου η γαλλική εταιρεία με προϊόντα διατροφής υποβάθμισε τις προοπτικές για τις φετινές πωλήσεις. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο όμιλος που έχει στην παραγωγή του προϊόντα όπως το νερό Evian και τα γιαούρτια Activia, έχει ως στόχο πλέον αύξηση συγκρίσιμων πωλήσεων 2,5%-3% για το 2019, χαμηλότερα από το προηγούμενο guidance για περίπου 3%. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν 3% το τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας στα €6,4 δισ. με ώθηση από την ισχυρή επίδοση σε αγορές εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Η μετοχή της «βουτάει» 7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,2866, ενώ το ευρώ, με οριακή πτώση, διαμορφώνεται στο 1,1119 δολάριο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί ελαφρώς (-0,05%), στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,2%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κινείται οριακά αρνητικά, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v