Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε υπέγραψαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στο 1,5% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ηπιες αντιδράσεις στις ευρωαγορές φέρνει η υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακές μεταβολές, στο Παρίσι ο CAC κινείται ελαφρώς ανοδικά (+0,08%). Στον ευρωπαϊκό Νότο, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κερδίζει 0,1% ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 0,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σε θετικό έδαφος (+0,2%).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε υπέγραψαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κατά την τελετή της υπογραφής ο  Τραμπ χαιρέτισε την «ιστορική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα γιατί διαφορετικά δεν έχουν κάποιο άλλο διαπραγματευτικό χαρτί. Μόλις ολοκληρωθεί η «δεύτερη φάση» της συμφωνίας τότε θα άρουμε τους δασμούς, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει για την “δεύτερη φάση” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, λίγες ώρες μετά την υπογραφή ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του πλαισίου διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία –εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη- ενισχύθηκε κατά 0,6% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Ανέκαμψαν οι πωλήσεις ευρωπαϊκών αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο. Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων ενισχύθηκαν κατά 21,4%, στα 1.261.742 οχήματα στην ΕΕ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v