Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 και τον DAX 30 να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%. Σχεδόν ένα ελληνικό ΑΠΕ χάθηκε στα ευρω-χρηματιστήρια. Πτώση 2,8% για το πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει φθάσει τα 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση.

Πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε κανένας νέος θάνατος πέραν της επαρχίας Χουμπέι, της εστίας της μόλυνσης. Εκεί καταγράφηκαν 24 θάνατοι, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε όλη την Κίνα σε 80.

Στο μεταξύ, χαμηλές «πτήσεις» (και μη αναμενόμενες) για το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν κάνει τόσο δυνατή αρχή το 2020.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το γερμανικό ινστιτούτο ερευνών Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 95,9 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 96,3 τον Δεκέμβριο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο στις 97 μονάδες.

Επιπλέον, προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τη μη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου και από τα μεσάνυχτα αυτής της ημέρας θα ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

«Εάν δεν έχουμε συμφωνία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού, ιδιαίτερα στο εμπόριο», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 «βούλιαξε» 2,26% στις 414 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,29% στις 7.412 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,74% στις 13.204 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,68% στις 5.863 μονάδες.

Σημειώνεται ότι σχεδόν ένα ελληνικό ΑΠΕ χάθηκε στα ευρω-χρηματιστήρια μέσα σε μία ημέρα, πάνω από 180 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 2,8% στα 52,68 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.581 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1019 από 1,1025 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v