Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 2% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Κλειστή η αγορά στο Λονδίνο. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Ράλι στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στο σταδιακό άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στο μεταξύ, κατά 2,3% βυθίστηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινήθηκε αρνητικά κατά 2,2% τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-2009 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την ένωση της χώρας.

Παράλληλα, το χρέος της Γαλλίας πιθανότατα θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κυβέρνησης, λόγω της επίπτωσης από την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Gerald Darmanin.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, στον τελευταίο προϋπολογισμό της τον Απρίλιο, η κυβέρνηση προβλέπει το χρέος στο 115% της οικονομικής παραγωγής. Η Γαλλία έχει ήδη συντάξει ξανά τον προϋπολογισμό της δύο φορές φέτος, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν τρίτο προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο, για να υπολογίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Επιπλέον, καθυστερεί η διάσωση της Lufthansa -ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ- από τη γερμανική κυβέρνηση, λόγω συζητήσεων που αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο διάσωσης θα εγκριθεί γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις ολοκληρωθεί, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μία λεπτομέρεια που πρέπει να επιλυθεί είναι το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο της κυβέρνησης από το μερίδιο που θα έπαιρνε στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, είπε ένας από τους ανθρώπους, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,47% στις 345 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,87% στις 11.391 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,15% στις 4.539 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη παρέμειναν κλειστά λόγω αργίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2% στα 33,91 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.729 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται οριακά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,897 από 1,0898 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v