Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ανοδική τροχιά και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς η επανέναρξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και το πακέτο στήριξης της ΕΚΤ βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ανησυχίες από την κόντρα ΗΠΑ-Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάιο, αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καθώς η διάθεση στους τομείς υπηρεσιών και κατασκευών συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ βελτιώθηκε, φτάνοντας στις 67,5 μονάδες τον Μάιο, από το ιστορικό χαμηλό των 64,9 του Απριλίου, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας στη βιομηχανία καθώς και μεταξύ των καταναλωτών.

Επιπλέον, κατά 8% και περισσότερο θα συρρικνωθεί η γαλλική οικονομία φέτος λόγω πανδημίας κορωνοϊού, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.

Παράλληλα, κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη του Reuters.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,64% στις 355 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,21% στις 6.218 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,06% στις 11.781 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,76% στις 4.771 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,4% στα 33,26 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.737 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1067 από 1,1008 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v