Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτη Stoxx 600 να πιάνει υψηλό 11 εβδομάδων. Πιέσεις στον χρυσό. Ισχυρή άνοδος για το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να αισιοδοξούν ότι σύντομα θα βρεθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε κλινικές μελέτες ενός πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό και αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Moderna ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρεία που ανακοίνωσε καλά πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου της για τον κορωνοϊό.

Στο μεταξύ, ανοδικά αναμένεται να κινηθεί το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στη Γερμανία τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από το σοκ του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης του αναμένεται να αυξηθεί στις -18,9 μονάδες τον Ιούνιο, από την αναθεωρημένη ανοδικά μέτρηση των -23,1 μονάδων του Μαΐου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires προέβλεπαν το αποτέλεσμα στις -18,0.

Παρά την άνοδο, το -18,9 είναι το δεύτερο πιο χαμηλό σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ από τον οργανισμό στη Γερμανία. «Η αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών είναι μεγάλη», σημειώνει ο Rolf Buerkl, από το GfK.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η διάσωση με 9 δισ. ευρώ από το Γερμανικό Δημόσιο, μπορεί να κοστίσει στη Lufthansa κάποια πολύτιμα assets: κρίσιμα slots σε Αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

“Η Κομισιόν ζητά από την αεροπορική εταιρεία να παραδώσει τα slots (αφορούν σε ώρες αναχώρησης - άφιξης πτήσεων) ανησυχώντας για το ότι η βοήθεια που λαμβάνει, ίσως δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων Αεροπορικών”, σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος.

“Να προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τo πακέτο διάσωσης της Lufthansa σκοπεύει η Ιρλανδική Ryanair”, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,08% στις 348 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,24% στις 6.067 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1% στις 11.504 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,46% στις 4.606 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,2% στα 33,65 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,5% στα 1.709 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,7% έναντι του δολαρίου στο 1,0976 από 1,0898 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v