Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Επιμένουν ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους FTSE 200 και DAX 30 να καταγράφουν κέρδη άνω του 1%. «Βουτιά» 4,8% για το πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από το πακέτο στήριξης της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ένα εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο ονομάζεται «Next Generation EU», θα προστεθεί στον επταετή προϋπολογισμό της Κομισιόν ύψους 1,1 τρισεκατομμύριου ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ursula von der Leyen, σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις επιμέρους κρατών.

Κατά την επικεφαλής της Κομισιόν, το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί (ESM, πρόγραμμα Sure κ.λπ.) δημιουργούν μια δύναμη πυρός 2,4 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα 750 δισ. ευρώ, τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν ως «επιχορηγήσεις» και 250 δισ. ευρώ ως δάνεια προς τα κράτη-μέλη.

Στον αντίποδα, προβληματίζει η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ φέρονται να σχεδιάζουν κυρώσεις κατά της Κίνας μετά την προσπάθεια του Πεκίνου να επιβάλει στο Χονγκ Κονγκ νόμους περί εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με το Bloomberg. O πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να κάνει σχετικές δηλώσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 8%-12% φέτος, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε πει πως η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 12%, όμως, σε διάλογο με νέους, η κα. Λαγκάρντ είπε πως το «ήπιο» σενάριο έχει ήδη ξεπεραστεί και πως το αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «δυσμενούς» σεναρίου.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,24% στις 349 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,26% στις 6.144 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,33% στις 11.657 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,79% στις 4.688 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,8% στα 32,71 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.696 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2%έναντι του δολαρίου στο 1,0967 από 1,0984 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v