Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 3% στις ευρωαγορές τον Μάϊο

Δεύτερος διαδοχικός θετικός μήνας για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 (+3%), παρά τις σημερινές απώλειες. Πάνω από τα 1.750 δολ. ο χρυσός. Συνεχίζει ανοδικά το ευρώ.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές βλέπουν κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας εν αναμονή της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (PEPP) την επόμενη εβδομάδα, για να ενισχύσει την οικονομία από την κάθοδο, που είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Σχεδόν 3 στους 4 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ που εφαρμόζεται λόγω της πανδημίας θα αυξηθεί την Πέμπτη, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή του. Η πλειονότητα αναμένει αύξηση 500 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσει τις συνολικές αγορές φέτος σε 1,6 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Επιπλέον, κατά 6,5% υποχώρησε ο τζίρος στο γερμανικό λιανεμπόριο τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έναντι ωστόσο πρόβλεψης για κατρακύλα 14,3%.
Σύμφωνα με το Reuters, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν αρνητικά κατά 5,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, έναντι χειρότερης πρόβλεψης για απώλειες 12%.

«Το ΑΕΠ της χώρας μας μπορεί φέτος να μειωθεί μέχρι και 13% λόγω της κρίσης του κορωνοϊού», δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά με ουσιαστική αισιοδοξία, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,45% στις 350 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,53% στις 6.061 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,65% στις 11.586 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,59% στις 4.695 μονάδες.

Συνολικά, τον Μάιο ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 3% και ο FTSE 100 2,7%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 33,43 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,3% στα 1.751 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1111 από 1,1077 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v