Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κλειστές οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία λόγω αργίας. Στο επίκεντρο οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ. Θετικά μηνύματα από την κινεζική μεταποίηση.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον θάνατο του George Floyd, από αστυνομικό στη Μινεάπολη, την περασμένη εβδομάδα.

Το Λονδίνο κερδίζει 1,2%, το Παρίσι 1,5%, η Μαδρίτη 2%, το Μιλάνο 1,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,9%. Κλειστές οι αγορές σε Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία λόγω αργίας.

Οι επενδυτές παγκοσμίως επικεντρώνονται στα επεισόδια στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, καθώς διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν σε αρκετές αμερικανικές πόλεις.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει και η πανδημία του κορωνοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 6,1 εκατ. ενώ ο απολογισμός των θανάτων φτάνει στις 372.037, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Υψηλότερα οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση Μαΐου. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ για τον κλάδο έφτασε τις 50,6 μονάδες, μετά τις 50,8 του Απριλίου, έναντι πρόβλεψης για 51 μονάδες. Ωστόσο, ήταν υψηλότερος από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.  Οι επενδυτές εξέφρασαν ανακουφισμένοι, διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έληξε αμέσως τα ειδικά προνόμια που παρέχει η Ουάσινγκτον στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v