Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX 30 να σημειώνει «άλμα» 3,75%. Σε υψηλό 11 εβδομάδων το ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και σήμερα οι ευρωαγορές με τις εντυπώσεις να κερδίζει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ειδικότερα, ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη εκτοξεύτηκε 3,75% στις 12.021 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,87% στις 6.220 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,02% στις 4.858 μονάδες και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,57% στις 359 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είχε παραμείνει κλειστό την Δευτέρα λόγω αργίας.

Στο μεταξύ, ύφεση 11% αναμένει η γαλλική κυβέρνηση φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.

Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 8%. Η νέα πρόβλεψη είναι επίσης μεγαλύτερη από τη βουτιά κατά 9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Επιπλέον, κατά 1,8% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τον Εθνικό Δείκτη που ανακοινώθηκε την Τρίτη. Toν Απρίλιο, οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ο δείκτης υποχώρησε 1,7%, σημειώνοντας την πιο απότομη μηνιαία πτώση των τελευταίων 11 ετών -συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2009.

Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για μηνιαία αρνητική κίνηση 1,0% και ετήσια άνοδο 2,8%.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική, μετά το Brexit, σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση επαναλαμβάνονται χωρίς μεγάλες προσδοκίες παρά την πίεση του χρόνου και τον κίνδυνο να μην υπάρξει τελικά συμφωνία.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «σοβαρή», ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε μέσω της εφημερίδας Le Monde τους Βρετανούς να επιδείξουν περισσότερο ρεαλισμό προσάπτοντάς τους ότι επιδίωξή τους είναι να κρατήσουν τα θετικότερα σημεία των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο παρελθόν, χωρίς τα βάρη που αντιστοιχούν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 2,4% στα 36,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,5% στα 1.741 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έπιασε υψηλό 11 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,1171 από 1,1134 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v