Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξοι οι επενδυτές, κέρδη στις διεθνείς αγορές

Στην αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει το επίκεντρο, μετά τη δημιουργία 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας τον Μάιο, κόντρα στις προβλέψεις. Αλμα 9% για την Air New Zealand, μετά την πλήρη άρση περιορισμών στη χώρα. Ενισχύεται πάνω από 1% το αργό.

Αισιόδοξοι οι επενδυτές, κέρδη στις διεθνείς αγορές

Υψηλότερα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά την απροσδόκητη εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που τροφοδοτεί ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Aλμα πάνω από 9% για τη μετοχή της Air New Zealand. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα πως όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού στη χώρα θα αρθούν από αύριο, Τρίτη, εκτός από περιορισμούς στα σύνορα, καθώς ο ιός έχει εξαλειφθεί από τη χώρα. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, η Νέα Ζηλανδία θα περάσει σε επίπεδο συναγερμού 1, ανακοίνωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου.

Ανακοίνωσε επίσης πως οι δημόσιες και οι ιδιωτικές εκδηλώσεις μπορούν πλέον να διεξάγονται χωρίς περιορισμούς, οι τομείς των λιανικών πωλήσεων και της φιλοξενίας μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όλες οι δημόσιες μεταφορές μπορούν να ξαναρχίσουν. Κέρδη πάνω από 1% και για τη Singapore Airlines, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε νέα ρευστότητα ύψους 7,18 δισ. δολαρίων.

Κέρδη 1,1% για τον Nikkei στο Τόκιο. Hπια θετικά κινούνται οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα, με τον Shanghai να ενισχύεται 0,2% και τον Shenzen 0,3%. Οριακές απώλειες για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, όπως και για τον δείκτη ΚOSPI στη Νότια Κορέα. Κλειστή η αγορά στην Αυστραλία, λόγω αργίας.

Οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ανέκτησε τον Μάιο ένα μέρος από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαρτίου, εκπλήσσοντας αναλυτές και επενδυτές, που ανέμεναν νέα επιδείνωση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο έναντι προβλέψεων για απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.  Τον Απρίλιο, πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν χάσει τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% προηγούμενως. Οι αναλυτές προέβλεπαν εκτίναξη της ανεργίας στο 19,5%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,3%, στα 10,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,7%, στα $43,03. Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να παρατείνει για έναν μήνα αρχικά την μείωση της προμήθειας πετρελαίου, στα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν το Σάββατο διαβουλεύσεις για την παράταση της μείωσης της παραγωγής μέχρι το τέλος Ιουλίου, μετά τον διπλασιασμό των τιμών τους τελευταίους δυο μήνες, λόγω των προσπαθειών τους να αποσύρουν σχεδόν το 10% της παγκόσμιας προμήθειας από την αγορά.

Η λεγόμενη ομάδα ΟΠΕΚ+ απαίτησε από χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ, που υπερέβησαν τις ποσοστώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, να αντισταθμίσουν με επιπλέον μειώσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται 0,1% έναντι του κινεζικού γουάν, στα 7,087 γουάν ανά δολάριο. Οριακή πτώση σε σχέση με το γεν, στα 109,50 γεν ανά δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v