Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη στις ευρωαγορές με τον δείκτη DAX 30 να σημειώνει «άλμα» 2%. Υποχωρεί το ευρώ. Πτώση 2,5% για το πετρέλαιο.

Άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση από την καλή εκκίνηση της Wall Street τον Σεπτέμβρη.

Ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,66% στις 371 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,35% στις 5.940 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,07% στις 13.243 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,9% στις 5.031 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οριακά περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση ωστόσο κινήθηκαν χαμηλότερα, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτών.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια των 19 κρατών-μελών ενισχύθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, ενώ υποχώρησαν 3,3% σε ετήσια.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,5% και ετήσια πτώση 3,4%.

Παράλληλα, κατά 4,2% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9%, μετά την πτώση κατά 1,9% του Ιουνίου. Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε άνοδο κατά 0,5%.

Όπως σημειώνει το Reuters, η μηνιαία πτώση των πωλήσεων περιορίζει τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.

Επιπλέον, αμετάβλητο σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα επιχειρηματικά δάνεια και για νέα στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στο 1,51% και το 1,40%, αντίστοιχα.

Τον ίδιο μήνα, το σύνθετο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο -0,16%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,26%. Το επιτόκιο για νέες καταθέσεις μίας ημέρας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά παρέμεινε σταθερό στο 0,00% και 0,02%, αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2,5% στα 41,71 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1,4% στα 1.951 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1835 από 1,1913 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v