Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με θετικό βήμα ξεκινάει ο μήνας στις ευρωαγορές

Τα στοιχεία μεταποίησης στηρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο -0,2% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, στο 7,9% «τσίμπησε» η ανεργία τον Ιούλιο. Σε υψηλό 2 ετών το ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για το αργό.

Με θετικό βήμα ξεκινάει ο μήνας στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από Ευρωζώνη και Κίνα δείχνουν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα διατηρήθηκε τον ανοδικό βηματισμό της τον Αύγουστο.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο υποχωρεί 1,3%, το Παρίσι χάνει 0,2%, το Μιλάνο διολισθαίνει οριακά, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% χαμηλότερα.

Σε πορεία ανάκαμψης διατηρήθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα ιδιωτικής εταιρείας. Οπως μεταδίδει το Reuters, οι υπεύθυνοι των εργοστασίων παραμένουν ανήσυχο για τις επενδύσεις και τις προσλήψεις εργαζομένων, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης, η οποία δεν υπέστη απότομη πτώση, όπως συνέβη στον κλάδο των υπηρεσιιών, στην κορύφωση της πανδημίας, κινήθηκε ανοδικά, για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της IHS Markit (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση διολίσθησε στις 51,7 μονάδες, από 51,8 τον Ιούλιο, σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση.

Tην ίδια ώρα, στην Κίνα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών των ιδιωτικών εταιρειών (ΡΜΙ) Caixin/Markit για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες. Τη Δευτέρα, δημοσιεύθηκε ο επίσημος ΡΜΙ, ο οποίος ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες, στις 51 μονάδες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο από τις 50 μονάδες δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό το όριο, συρρίκνωση. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα δεδομένα της κινεζικής οικονομίας για ενδείξεις ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, έναντι προσδοκίας για μικρή άνοδο. Την κίνηση οδήγησε η απότομη πτώση των τιμών Ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Την τελευταία φορά που οι τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση στην ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016, όταν διολίσθησαν κατά 0,1%.

Η Eurostat επίσης ανακοίνωσε ότι η ανεργία στην ευρωζώνη ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη, στο 7,9% τον Ιούλιο, σημειώνοντας ωστόσο άνοδο από το 7,7% του Ιουνίου.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 25,4 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον ιό παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 850.500 θάνατοι σχετίζονται με την Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στη Wall Street, ο Dow Jones και ο S&P 500 πέρασαν σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα, ενώ ο Nasdaq έκλεισε υψηλότερα. Dow και S&P είχαν τον καλύτερο Αύγουστο των τελευταίων 30 ετών, παρά τις απώλειες της Δευτέρας, ενώ ο Nasdaq είχε τον καλύτερο μήνα από το 2000.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,3%, στο $1,197. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,1%, στα 43,10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με άνοδο 1,2%, διαμορφώνεται στα $45,83. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund υποχωρεί μία μονάδα βάσης, στο -0,40%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v