Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΗΠΑ και Βραζιλία οδηγούν τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατηφόρισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Ιούλιο. Μικρή πτώση για ευρώ και στερλίνα. Ανοδικά το αργό. Στο -0,43% η απόδοση του 10ετούς Bund.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,1%, το Λονδίνο 1,4%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 0,8%, ενώ το Μιλάνο 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται θετικά κατά 1%.

Υποχώρησαν οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, έναντι προσδοκίας για μικρή άνοδο. Την κίνηση οδήγησε η απότομη πτώση των τιμών Ενέργειας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. 

Οπως μετέδωσε το Reuters, οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 0,2% σε ετήσια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου εκτιμούσαν ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Την τελευταία φορά που οι τιμές σημείωσαν ετήσια πτώση στην ευρωζώνη ήταν τον Μάιο του 2016, όταν διολίσθησαν κατά 0,1%.

Βουτιά έκαναν οι τιμές Ενέργειας, κατά 7,8% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, μετά την πτώση κατά 8,4% του Ιουλίου.

Τα στοιχεία ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αναλάβει περαιτέρω δράση και να περιορίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με αναλυτές. Η κεντρική τράπεζα ευρωζώνης αναμένεται να ενημερώσει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, κατά 4,2% αυξήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9%, μετά την πτώση κατά 1,9% του Ιουνίου. Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε άνοδο κατά 0,5%. Οπως σημειώνει το Reuters, η μηνιαία πτώση των πωλήσεων περιορίζει τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.

Στο μέτωπο της πανδημίας Covid-19, ΗΠΑ και Βραζιλία οδηγούν τα αρνητικά ρεκόρ του κορωνοϊού. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 185.000. Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 4 εκατ. περιπτώσεις μόλυνσης. Στο Μεξικό ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός διεθνώς.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,19 δολάριο, ενώ η στερλίνα με ίδια πτώση διαμορφώνεται στο $1,336. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund διολισθαίνει 1,7 μονάδα βάσης, στο -0,43%. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,8%, στα 43,15 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με ίδια άνοδο, φτάνει στα $45,97.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v