Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (-1,4%). Δεύτερη μέρα πιέσεων για το ευρώ. Χαμηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι ευρωαγορές μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν στη Wall Street στην έναρξη της συνεδρίασης με τον Nasdaq να χάνει ακόμα και 4%.

Ειδικότερα, ο ευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,4% στις 366 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,52% στις 5.850 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στις 13.057 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,44% στις 5.009 μονάδες.

Στο μεταξύ, κατέβασε ταχύτητα η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς η ανάπτυξη του κυρίαρχου τομέα των υπηρεσιών σχεδόν σταμάτησε, σύμφωνα με έρευνα ιδιωτικής εταιρείας, υποδηλώνοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit, ο οποίος θεωρείται καλή ένδειξη οικονομικής υγείας, έκανε "βουτιά" στις 51,9 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 54,9 τον Ιούλιο. Ωστόσο, ήταν ελαφρώς καλύτερος από την αρχική εκτίμηση των 51,6 μονάδων.

Ο δείκτης του τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,5 μονάδες, από 54,7. Ηταν υψηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση για 50,1.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

Επιπλέον, καθοδικά κινήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της ευρωζώνης τον Ιούλιο, έναντι προσδοκίας για μηνιαία άνοδο, παρά την άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες του ευρώ υποχώρησαν κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, ενώ κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,4% σε ετήσια.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ανέμεναν μηνιαία άνοδο 1,5% και ετήσια κατά 3,5%.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιο τόνωσης των 100 δισ. ευρώ (118 δισ. δολαρίων), το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένει ότι θα μεταμορφώσει την οικονομία, αλλά και θα ενισχύσει την πολιτική του καριέρα, δύο χρόνια πριν τις εκλογές.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το σχέδιο που ονομάζεται «France Relaunch», περιλαμβάνει επιδοτήσεις μισθών, φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις και χρηματοδότηση περιβαλλοντικών έργων. Στόχος του είναι να απομακρυνθεί από τις επείγουσες δαπάνες της κρίσης Covid και να περάσει στη διαχείριση μακροπρόθεσμων προβλημάτων αδύναμων επενδύσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2% στα 40,67 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,7% στα 1.932 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1838 από 1,1857 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v